Vyčištěno silou přírody


Vyčištěno silou přírody



V dnešní době na trhu můžeme vidět stále větší množství výrobců eko-drogerie a rozrůstající se nabídku šetrných mycích prostředkům, díky nimž se opět o krok přiblížíme k harmonickému vztahu s přírodou. Některé jsou dražší, některé levnější. Jedny voní více, druhé méně. Jedno však mají společné a to bezpečně vyčištěnou domácnost, bez úniku škodlivých a toxických látek.

Ale opravdu může mít drogerie na přírodní bázi stejnou sílu jako chemické čistící přípravky? Rozhodně ano! Pojďme si společně shrnout, proč by bylo vhodné zvážit výměnu chemických mycích prostředků za ty přírodní.

Nebezpečné látky, jsou tam kde je nevidíme

Není všechno zlato co se třpytí. Stejně tak tomu je u podlahy nablýskané tím úžasným novým přípravkem z reklamy, který slibuje stoprocentní čistotu a oslňující lesk. Víte ale, co vše se opravdu skrývá za tímto marketingovým lákadlem? Účinné látky v prostředcích sice zabíjí patogenní mikroorganismy, o tom není pochyb, jenže spolu s nimi ničí také ty přirozené, čímž oslabují náš imunitní systém. Nicméně mnohem větší riziko představují velmi toxické látky, které i po umytí zůstávají na plochách a znečišťují ovzduší domácnosti.

S umytými plochami přichází do těsného kontaktu naše kůže a často i potraviny, které následně konzumujeme. Máte-li menší děti, tak jste si určitě vědomi, že se většinu času plazí po zemi a během toho si mnohokrát strčí prsty do úst, tím ale přijímají chemikálie ulpívající na povrchu a také ty, které se vlivem tepla z podlahy odpařují.

Na řádnou prevenci před výpary by měli dbát především lidé s astmatem a jinými respiračními potížemi. Dále také pracovníci, kteří jsou v pravidelném kontaktu s čistícími prostředky a často jsou nuceni používat i více druhů těchto přípravků současně. Kombinace některých složek, může negativní vliv na zdraví ještě znásobit. Obezřetní vůči pracím prostředkům by měly být osoby trpící ekzémy a kožními problémy. A vlastně úplně každý, kdo nechce zcela zbytečně ubližovat svému organismu.  

Škodlivost

Které nebezpečné látky se vyskytují v chemických čistidlech a co přesně způsobují? Mezi ty nejběžnější patří formaldehyd, benzen, toluen a chloroform. Jejich uvolňování vyvolává silné podráždění sliznic a může přispět k celé řadě respiračních, kožních a hormonálních onemocnění. Některé z nich jsou dokonce karcinogenní a mohou se podílet na vzniku rakoviny. Prostředky lákající zákazníky svou vůní levandulové zahrady, vanilkového koláčku a podobných parfémů, jsou nejčastěji vytvořeny syntetickými sloučeninami pocházejícími z ropy. 

Mimo to, mnozí z výrobců na etiketách neuvádí veškeré obsažené složky a informace o bezpečném zacházení s výrobky. Pokud se skutečně nemůžete vyhnout manipulaci s chemikáliemi, doporučujeme nezapomínat na ochranné pomůcky, důkladně se informovat o složení přípravků a předejít jejich nevhodnému kombinování.

Jde to i jinak

Pravděpodobně jste nyní zděšeni veškerými zmíněnými nástrahami vaší domácnosti. Nicméně jako vždy, máme možnost zvolit šetrnější a zdraví prospěšnější variantu. Přestože jen zřídka najdeme šetrnou drogerii v běžných obchodech a supermarketech, jsem přesvědčena, že dnes už ve většině měst nalezneme nějaký ten eko obchůdek, kde můžeme sortiment pořídit nebo si ho objednat. Případně můžeme využít internet a vybrat si z rozsáhlé nabídky přípravků na přírodní bázi.

Zde je několik tipů:

Yellow&Blue (Tierra Verde)

Aktuálně jedna z nejrozšířenějších značek eko-drogerie s cílem podpořit uvědomělý styl života, se kterým bezpodmínečně souvisí i úklid domácnosti. Jako jediní v České Republice jsou držiteli mezinárodně uznávaného certifikátu ECO GUARANTIE a jejich produkce jde opravdu ruku v ruce s přírodou. Hlavní surovinou celého konceptu Tierra Verde, jsou mýdlové ořechy ze stromu Sapindus mukorossi. Přírodní sloučeniny v ořechách skvěle pění a odmašťují, proto jsou ideální ohleduplnou variantou, jak nahradit běžnou chemii. Mimo jiné, vysoký podíl ruční práce při jejich zpracování, poskytuje zaměstnání mnoha lidem v Indii a Nepálu. Přípravky můžete nakoupit ve vybraných pobočkách formou zero waste, tedy bez obalu, nebo klasicky v pevném balení. Nespornou výhodou je také relativně nízká cena a široká nabídka.

Sonett

Sonett je německá značka šetrných čistících prostředků a na trhu se pohybuje již od roku 1977. Firma si zakládá na výběru kvalitních certifikovaných surovin, jejichž složení je stoprocentně rozložitelné a nemá tak žádný negativní dopad životní prostředí. Hlavními komponenty pro výrobu drogerie jsou přírodní a esenciální oleje, přírodní minerály a balzamické přísady jako růžová sůl či pryskyřice z myrhy. Produkty jsou hypoalergenní a vhodné i pro velmi citlivou pokožku. Sonett u svých výrobků uvádí na rozdíl od běžných producentů chemických čistidel detailní složení a skutečně dbá na sociální odpovědnost a udržitelnost. 

Pánbách

Slovenský výrobce přírodních čistících prostředků. Řídí se unikátní patentovanou technologií, jejímž základem je takzvaný „spirit“ – nebo-li směs molekul se specifickým elektromagnetickým nábojem, která na sebe váže nečistoty. Tato drogerie si poradí se skutečně silním znečištěním, viry i bakteriemi. Díky neobvyklému principu funguje zcela bez pěny a to i ve studené vodě. Oproti konkurenčním výrobkům spotřebujete na jedno umytí až o polovinu menší množství přípravku. Jeho složení je z čistě přírodních látek a jednoduše odbouratelné. Důkazem o jeho šetrnosti je i to, že po dokončení úklidu, můžete využít zbylou vodu s přípravkem k zalévání rostlin. Cena je zde o něco vyšší než u předchozích výrobců, každopádně poměr kvality tomu jednoznačně odpovídá.

Mimo výše uvedené producenty, nalezneme na trhu mnoho dalších skvělých výrobců šetrné drogerie, jako Feel Eco, Bio-D, Frosch atd. Nyní už je zcela na vás, kdo se stane favoritem vaší domácnosti.   

Prevence rostlinami 

Účinnou prevencí před škodlivinami unikajícími do ovzduší našeho domova, mohou být také některé druhy rostlin, mající schopnost pohlcovat a eliminovat látky z čistících prostředků, nábytkových lepidel, barevných nátěrů atd. Skvěle se osvědčili fíkusy, které vzduch dezinfikují a dávají mu potřebnou rovnováhu. Navíc krásně vypadají a mají pozitivní vliv na naši psychiku. 

 Jak praví známé rčení, kreativitě se meze nekladou a některé čistící prostředky si zvládnete pomocí jednoduchého návodu zhotovit i u vás doma. V budoucnu se budete moci inspirovat videi na našem blogu, která pro vás připravujeme. 

Sledujte náš instagram @setrneji, ať už vám nic neunikne!

Zdroje:

https://tierraverde.cz/
https://www.sonett.cz/
https://www.biorganica.cz/znacky/panbach
https://www.healthline.com/
http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=943
https://www.dewolf.cz/blog/cistici-prostredky-zvysuji-riziko-plicnich-onemocneni/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438463920305381



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Umíte hospodařit s vodou? 18 doporučených tipů, které šetří životní prostředí i vaši peněženku

Digitální uhlíková stopa a jak ji snížit