Umíte hospodařit s vodou? 18 doporučených tipů, které šetří životní prostředí i vaši peněženku


Umíte hospodařit s vodou?

18 doporučených tipů, které šetří životní prostředí i vaši peněženku

 

  


Voda je jedním z hlavních elementů našeho každodenního života. Setkáváme se s ní bezprostředně po probuzení použitím toalety, při ranní hygieně nebo přípravě snídaně. Můžeme s jistotou tvrdit, že jsou na ní závislé všechny živé organismy planety. Bohužel si často nevědomě vytváříme návyky, které mohou navyšovat průměrnou spotřebu vody a přispívat k plýtvání touto, k životu bezpodmínečně potřebnou, surovinou. Díky běžně dostupným moderním technologiím a šetrnějšímu zacházení, lze těmto faktorům předcházet. V článku jsme připravili osmnáct nejužitečnějších typů, jak lépe hospodařit s vodou a zároveň chránit své finance.

Proč je důležité vodou šetřit?

Voda tvoří sedmdesát procent Země. Určitě si řeknete, jak velké je to číslo, avšak je důležité si uvědomit, že sladká voda tvoří pouhé tři procenta z celkového množství. Aby toho nebylo málo, dvě třetiny sladké vody se nachází v ledovcích nebo jsou populaci jiným způsobem nedostupné.

Užitkové vody je tedy opravdu málo a když vezmeme v potaz běžné hydrologické problémy, jako jsou změny klimatu, vysychání a znečišťování nádrží či vysokou spotřebu vody v zemědělství, pravděpodobně se shodneme, že situace je vážná.

Nedostatkem vody trpí ve světě stále více oblastí, což vede k zanedbávání hygieny a tedy i k šíření nebezpečných chorob. Organizace spojených národů se domnívá, že do roku 2025 by mohla být polovina světové populace postižena nedostatkem pitné vody.

Kolik vody vlastně používáme?

Spotřeba vody je u každého rozdílná, nicméně v České republice se průměrně pohybuje v rozmezí 100 – 150 litrů denně na osobu.  Největší část vody využíváme v koupelně na splachování, osobní hygienu, praní a v kuchyni na přípravu potravy a mytí nádobí, případně na zalévání zahrady. Shrňme si tedy, kolik vody k jednotlivým úkonům používáme a jakým způsobem je lze pozměnit, v zájmu úspornějšího zacházení.  

Splachování

Některé toalety ve starším provedení spotřebují na jedno spláchnutí až 10 litrů vody. Novější jsou vybaveny dvojitým splachováním, z čehož na větší půlku připadne asi 6 litrů a na menší 3 litry. U poškozených toalet může docházet k protékání vody, ačkoliv ho mnohdy ani nezaznamenáte, dokáže vás připravit o řádnou sumu peněz.
·        Pokud je to možné vyměňte starou toaletu za novější

·        Pravidelně kontrolujte, zda nedochází k protékání vody

·        Užitečným tipem je nevylévat vodu z vytírání, ale využít ji ke spláchnutí

Osobní hygiena a sprchování

Jako je tomu u toalet i úsporné sprchovací hlavice snižují množství spotřebované vody až o polovinu. Tyto hlavice nejsou příliš finančně nákladné a jejich výměna zabere zhruba pět minut. Bezkonkurenčně nejvíc litrů vody, je vyplýtváno při napouštění vany a dlouhém sprchování. Jedna koupel vás může v závislosti na velikosti vany připravit až o 250 litrů vody. Opomenout nesmíme ani bezúčelné protékání vody během mytí rukou a čištění zubů, kdy může vodovodní baterií protéct až 5 litrů vody za minutu. Tomu se dá ovšem snadno předejít. Zkuste si při osobní hygieně připomínat, že by bylo vhodnější vodu zastavit a věřte mi, že brzy se vám tento zvyk usadí v podvědomí a vodu budete zastavovat automaticky. Pozor bychom si měli dát i na kapající kohoutky, které mají také často negativní dopad na vyúčtování.

·       Zvažte pořízení úsporné sprchové hlavice

·     Na vodovodní baterii můžete namontovat takzvaný perlátor, který výrazně redukuje průtok vody  

·     Pokuste se alespoň trochu zkrátit dobu sprchování

·       Relaxační koupele si dopřávejte jen jednou za čas

·       Nenechávejte volně protékat vodu během osobní hygieny

·       Zkontrolujte těsnění kohoutků

Praní

V dnešní době už se mezi námi asi nenajde mnoho jedinců, kteří by prali prádlo ručně. Pračky jsou relativně nákladná záležitost, nicméně investice do kvality se opravdu vyplatí, ať už z hlediska úspory nebo šetrnějšího chování k vašemu oblečení. Při výběru nové pračky je dobré se soustředit na spotřebu energie, počet spotřebovaných litrů vody na jeden prací cyklus a nabídku úsporných pracích programů.

·        Pračku doporučujeme zapínat v případě, že je opravdu zaplněná

·        Pro méně špinavé prádlo zvolte úsporný prací program

·        Tmavé oblečení perte ve studené vodě, zachová si déle svou barvu a šetří vodu i energii

Mytí nádobí

Profesionální i amatérští kuchaři nedají dopustit na pomocníka v podobě myčky nádobí. Možná se to nezdá, ale z hlediska spotřeby vody moderní úsporné myčky využijí na jedno mytí kolem 10 litrů vody. Oproti tomu při ručním mytí je v závislosti na dřezu a množství nádobí potřeba až trojnásobný počet litrů.

·        Stejně jako u praní i myčku se pokuste zapínat ve chvíli, kdy je zcela zaplněná

·        Ušetřete místo v myčce, tím že budete celý den pít z jedné sklenice

·       Jeli to možné, využijte úsporného programu

·       Nemáte-li příležitost mýt nádobí v myčce, pořiďte si alespoň úspornou baterii a nádobí myjte v napuštěném         dřezu, poté ho stačí opláchnout mírným proudem tekoucí vody

Zalévání

I u zavlažování se najde mnoho způsobů jak ušetřit a všestranně využít sladkou i dešťovou vodu. Vřele doporučujeme pořízení barelu na sběr dešťové vody, tou můžete libovolně zalévat veškeré rostliny, případně splachovat toaletu. Dešťovou vodu lze využívat i k dalším účelům v domácnosti, v takovém případě je však nutné vybudovat jímku, instalovat akumulační nádrž a pořídit čerpadla spolu s kvalitními filtry, které zabrání znečištění vody.

·       Zvažte pořízení barelu na sběr dešťové vody

·     Zalévejte především ráno nebo večer, v období vysokých teplot se tak odpaří méně vody a rostliny si        uchovají více vláhy

·       Využít můžete i nesolenou vodu z těstovin, jako bonus dodá rostlinám mnoho užitečných živin

Možností šetrnějšího zacházení s vodu je vskutku mnoho a už jen přečtením článku jste se dnes přiblížili ekologickému hospodaření více než většina lidí. Teď už je pouze na vás, kterých vodou plýtvajících zvyků se rozhodnete zbavit a jaké úspornější naopak zařadíte do svého běžného života. 


Sledujte nás na instagramu @setrneji 


Zdroje: 
https://www.nazeleno.cz/bydleni/domacnost/tipy-jak-snizit-spotrebu-vody-v-domacnosti.aspx
https://2019.ekovyzva.cz/prispevek-ambasadora/spotreba-vody-v-domacnosti-a-jak-ji-snizit
https://www.vodavdome.cz/40-1-drobnost-jak-doma-setrit-vodou/
https://www.irishtimes.com/life-and-style/homes-and-property/eau-my-god-how-much-for-water-1.1820384
https://www.worldwildlife.org/threats/water-scarcity

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Digitální uhlíková stopa a jak ji snížit

Vyčištěno silou přírody